Chomik dżungarski (Phodopus sungorus)

Jest gatunkiem chomika karłowatego nadającym się do hodowli w domu. Jego nazwa pochodzi od miejsca zasiedlenia - krainy geograficznej, położonej w północno -zachodnich Chinach, zwanej Dżungarią. Chomik dżungarski W środowisku naturalnym występuje na stepach i w tundrach zachodniej Syberii. Można go spotkać zarówno w górach jak i na równinach, nawet na wysokościach do trzech tysięcy metrów.

Jego pożywienie to głównie rośliny i nasiona, nie pogardzi także wszelkiego rodzaju larwami owadów. Mieszka w, długich na około metr, norkach z kilkoma rozgałęzieniami, w których znajdują się jedna lub dwie komory gniezdne. Zimą chomiki dżungarskie zapadają w sen, z którego jednak wybudzają się przy bardzo niskich temperaturach otoczenia, by zjeść część swoich zapasów i ponownie zasnąć.

W okresie rozmnażania, przypadającym na lato, samica rodzi przeciętnie 3-7 małych. Urodzone chomiki są ślepe, nagie, mają zarośnięte uszy. Po upływie około 3 tygodni są już pokryte sierścią; widzieć zaczynają po niecałych 2 tygodniach.

Chomik dżungarski wystepuje w dwóch podgatunkach:

  • Chomik dżungarski zachodnio-azjatycki (Phodopus sungorus sungorus) Podgatunek ten w okresie zimowym bieleje.
  • Chomik dżungarski wschodnio-azjatycki (Phodopus sungorus camp-belli) Podgatunek ten nie zmienia barwy w ciągu roku.

Czy wiesz że?
Wszystkie dziś hodowane chomiki syryjskie pochodzą ...
Wszystkie dziś hodowane chomiki syryjskie pochodzą od jednego miotu wykopanego w 1930 roku przez izraelskiego naukowca Izaaka Aharoniego.

Podobnie jak chomik chiński ma na plecach wyraźnie zarysowaną pręge biegnąca od głowy aż do ogona. W stosunku do chomika chińskiego różni się znacznie kształtem. Jest bardziej zaokrąglony, ma krępą budowę ciała, słaba zaznaczoną szyję, dość małe uszy oraz stosunkowo duże okrągłe oczy. Podeszwy tylnych i przednich łapek pokryte są włosami, podobnie jak mały ogonek. Długość ciała wynosi około 9cm - samice sa zazwyczaj nieco mniejsze od samców. Ciężar ciała nie przekracza 40g. Latem ubarwienie chomika dżungarskiego jest ciemniejsza niż w zimie. W okresie letnim chomik jest na grzbiecie popielatoszary lub szarobrunatny a na brzuchu biały natomiast w zimie całe futro jest białe. Po bokach chomik dżungarski ma charakterystyczne białe, symetrycznie rozmieszczone plamy. Strona brzuszna jest biała.

Podobnie jak inne gatunki chomików są one samotnikami i w hodowli każdy osobnik powinien mieć swoją klatkę. Trzymane razem mogą ze sobą walczyć.